Kinda kanal fyller 150 år 2021

2021 är året då vi firar att Kinda kanal uppnått den hedervärda åldern av 150 år. En lång tid av skönhet, aktiviteter och viktiga transporter som enklare kunnat ta sig fram. Självklart ska det firas med en hel del aktiviteter under året som kommer. Klicka här för att komma till jubileumsprogrammet. Har du aldrig besökt eller åkt på Kinda kanal? Då är det dags att komma hit och se allt vi kan erbjuda dig och din familj. Eller varför inte samla personal och kunder för att anordna ett företagsevent av något slag? Här finns möjligheter att hitta på aktiviteter av olika slag som vandring, cykling, paddla kanot/kajak eller bara njuta av områdets skönhet med en båttur eller spa.

Kinda kanal är en åtta mil lång kanal som sträcker sig från sjön Roxen till sjön Åsunden. Det vill säga från norr om Linköping till Horn och Hycklinge. Kanalen byggdes 1871 med tanken att skapa ett enklare utbyte mellan skogsbygden i söder och jordbruksbygden i norr. En lyckad tanke som användes flitigt under lång tid och som även bidrog till att sätta området på kartan gällande nöje och rekreation. Idag används inte Kinda kanal längre till transporter på samma sätt. Det har istället mer blivit en möjlighet för boende och turister att njuta av allt det vackra som Östergötland har att bjuda.

Kryssningar längs med Kinda kanal

Det är något speciellt med att sakta glida nerför Kinda kanal. Vare sig du väljer att njuta enbart av naturen eller passar på att ta något av alla de måltidspaket som M/S Kind erbjuder, så kommer du få ett minne för livet. Välj en vacker sommardag där du kan se naturen i full blomning. Eller varför inte liva upp en kall vinterdag med en kryssning och efterföljande bastu med dopp? Vi har paket för dig som vill smita undan vardagen och bara njuta själv eller med din partner. Men du kan även välja något som passar för dig och din personal när ni vill anordna en konferens eller ett event av något slag.

Vill du tillbringa hela dagen på vår vackra kanalbåt? En heldagstur tar sex timmar och då kan du även passa på att inta måltider på vår restaurang ombord. Vi tillagar all mat ombord av högsta kvalitet. Du kan även välja något av våra paket där du kan vandra eller paddla kajak kombinerat med kryssning och måltid. Men du kan även välja att lägga upp din tid hos oss helt enligt egen smak med olika aktiviteter samt övernattning, upptäcktsfärder och måltider.

Paddla kajak på Kinda Kanal

Maj till minst september samarbetar vi med Linköpings Kajak som tillhandahåller kajaker till oss. Boka vårt kajakpaket och ge dig ut på en skön paddling på Kinda Kanal och dess sjösystem. Se havsörn, ta ett dopp i någon av sjöarna och gör ett strandhugg med matsäck på en ö.

Kajakpaket kan bokas onsdagar tom söndagar under perioden 30/6 – 8/8. Övriga tid helger och när vi har konferensgrupper på vardagarna. Ring oss så berättar vi mer.

Vill du “bara” hyra kajak går det att boka tidigast 5 dagar före din paddeldag.

Aktiviteter och information

Kinda kanals slussar är nio stycken och heter: Nykvarns sluss, Tannefors slussar, Hackefors slussar, Hjulsbro sluss, Slattefors sluss, Sturefors sluss, Hamra slussar, Hovetorps slussar samt Brokinds sluss. Brokinds sluss den sluss som ligger närmst Rimforsa Strand, hotellet med avkoppling och aktiviteter dit många vallfärdar. Där kan du njuta hela året av bastu med vinterbad, romantiska kvällskryssningar med trerätters måltider, vandring, cykelturer, golf och mycket mer. Du väljer själv om du vill fylla dina dagar med roliga aktiviteter eller om du vill ta en paus och varva ner. Här finns något för alla smaker och önskemål helt enkelt.
Brokinds sluss är den mest trafikerade slussen på Kinda kanal och här finns även en sjömack där du kan tanka och köpa lite smått och gott för turen. Öppettider för slussen och sjömacken är utan förbokning:

Juni: 5-6/6, 12-13/6, 19-20/6, 25-30/6
Juli: 1-31/7
Augusti: 1-8/8, 14-15/8, 21-22/8.
Kl. 09-19 med lunchstängt kl. 12-13

Det finns även utökade möjligheter att använda slussen om du förbokar via telefon eller mejl senast kl.13 två vardagar innan önskad passage. Telefon: 0706-47 37 00 samt e-mail: kanalverkstad@telia.com. Vi anpassar slusstider till konvojtrafik mellan Brokind och Nykvarn, åt båda hållen. Slusstiderna i Brokind är kl. 09.00 och cirka kl. 16.30. Mer information kan du få när du kontaktar oss. De datum du kan välja bland är:

Maj: 22/5 och 29/5.
Juni: 1-4/6, 8-11/6, 15-18/6, 22-24/6.
Augusti: 10-13/8, 17-20/8, 24-27/8.
September: 4/9,11/9.

Priserna för Brokinds sluss är följande:

  • För en enkel slussning kostar det 100 kr per sluss.
  • Vill du ta en enkel tur av hela kanalen så kostar det 930 kr.
  • Hela kanalen tur och retur kostar 1450 kr och det gäller även för en hel säsong.
  • Önskar du endast en säsongsbiljett för Brokinds sluss så kostar det 780 kr.
  • Vill du passera en sluss med kanot så kostar det 50 kr per kanot och sluss.
  • Du kan även prova på Kinda kanal genom att använda din Göta kanalbiljett. Då ingår ett fritt dygn i Linköpings gästhamn med fri slussning tur och retur i Nykvarns sluss.

Alla slussavgifter betalas i slussarna och vi föredrar att du betalar med Swish. Du kan också betala med kort i Brokind samt Nykvarn, dock tar vi inte emot kontanter.

Välkommen att fira Kinda kanal 150 år med oss!

X