Måltider på Rimforsa Strand
– vår egen kokbok

Den 16 september 2011, blev en dröm verklighet. Då släppte vi vår alldeles egna kokbok – Måltider på Rimforsa Strand.

Det är vår köksmästare, Daniel Blomqvist, som med inspiration från sina duktiga kollegor i köket, samlat ihop några av våra gästers favoritrecept. Daniel har jobbat i 10 år på Rimforsa Strand så det blev 111 sidor där recepten blandas med bilder. Till vår hjälp har vi haft Karin Almlöf, konstnär och grafisk formgivare.

Boken finns att köpa i vår butik för 280 kr/person, inkl moms.

Nedan hittar du några av Rimforsa Strands goda recept. Lycka till och smaklig måltid!

Rotfruktssoppa med pepparrotscreme

 

  • ¼ kålrot
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • ¼ rotselleri
  • 4 potatisar
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • salt
  • pepparkorn
  • 1 tsk torkad timjan
  • några kvistar persilja

Pepparrotscreme

  • 2 dl lätt cremefraiche
  • 1 mask färsk riven pepparrot
  • salt
  • peppar
  • honung

 

Lingonbröd

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl lingon (frysta el färska)
  • 5 dl fil
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1 dl mörk sirap

Börja med att blanda alla ingredienser till brödet och häll i en smord form. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40-60 min. Skala och hacka rotfrukterna. Lägg dem i en gryta och tillsätt buljong, salt, peppar och timjan. Koka i ca 20 min. Blanda pepparrotscremen och låt såt kallt till serveringen. Hacka persiljan och blanda i soppan. Servera med brödet och en god ost.

Lycka till & smaklig måltid önskar Anneli!

Bröd med smak av örter och flingsalt

2 limpor

I brödet

  • 1 liter vatten
  • Ca 1,7 liter vetemjöl special
  • 1 dl socker
  • Knappt ½ dl salt
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 påsar torrjäst (har du gott om tid ta bara en)
    torkad rosmarin eller timjan efter smak
    (Örter kan ersättas med rostade solrosfrön eller pumpafrön).

Vid utbakning och ovanpå brödet

  • Lite olivolja
  • Några nypor flingsalt
  • Några nypor rosmarin eller timjan
    (Örter kan ersättas med rostade solrosfrön eller pumpafrön).

Blanda jäst ordentligt med mjöl. Lägg alla ingredienser i en degbunke. Arbeta degen ordentligt i degblandare. Viktigt att glutenproteinet arbetas ur helt! Kan ta 10minuter eller mer. Degen ska vara blank och smidig. Lås jäsa i 30 minuter. (Längre tid om du använder en påse jäst).

Ta en långpanna och häll i olja så det täcker botten. Forma limpor och vänd runt i oljan, strö på flingsalt och lite extra örter. Låt jäsa i 30 minuter till. (Längre tid om du använder en påse jäst).

Grädda sedan i 40-50 minuter på i 175 grader. För riktigt god skorpa på brödet behöver limporna en dusch med vatten precis när de ställs in i ugnen. En blomspruta fungerar ok. Spreja ett par gånger i den varma ugnen och stäng luckan direkt.

Lycka till!

Citronpaj

Pajdeg

  • 240 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 50 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1 äggula

Mixa allt i en matberedare eller nyp samman snabbt med fingrarna till en deg. Låt vila minst en timme i kyl, gärna längre. Kavla ut degen i en pajform, helst med löstagbar kant. Grädda i ca 10 min, 200 grader, tills den är genomgräddad. Låt svalna.

Citroncurd

  • 1 ½ blad gelantin
  • 225 g ägg (1 ägg är ca 50 g)
  • 115 g socker
  • 8 msk saft av pressad citron (120g)
  • rivet skal av 2 citroner
  • 115 g socker (igen)
  • 150 g osaltat smör

Blötlägg gelatin i kallt vatten. Mixa ägg och 115 g socker med stavmixer. Du kan vispa men vispar du in mycket luft blir slutresultatet en fluffig curd. Gott det också men vi föredrar lite kompaktare smet. Koka upp citronsaft och rivet citronskal med resterande 115g socker och smöret. Låt svalna något. Häll blandningen över ägg / socker mixen. Blanda väl. Värm försiktigt under ständig omrörning i kastrull med tjock botten tills krämen kokat upp.

Ta kastrullen av värmen direkt och vispa riktigt slät. Krama ur gelantinet lätt och smält det i micron eller i kastrull och rör ner i smeten. Sila krämen om du vill och häll i pajskalet. Låt stelna i kyl ca 4 timmar eller över natten. Servera och njut med hallonsås och en färsk fruktsallad.

Lycka till!

DSC_0027-5-Edit-3